Aspergillus este un fung ce poate sa fie prezent si in sputa indivizilor sanatosi, fara sa produca infectie si boala.
El este inhalat din mediul extern, unde se afla in sol, in praf, apa sau pe resturile vegetale moarte si pe cadavrele animalelor aflate in descompunere. In conditii normale, cand sanatatea organismului este in parametri optimi, cand nu coexista boli consumptive sau infectii care sa afecteze functionalitatea sistemului imun, Aspergillus nu este capabil sa determine boala.

Cand echilibrul este intrerupt insa, iar in organism apar infectii ce solicita si epuizeaza sistemul imun, Aspergillus nu mai poate fi tinut sub control, incepe sa se inmulteasca foarte mult si dobandeste chiar caractere de virulenta care ii permit sa declanseze infectia ce ulterior va deveni clinic manifesta. Un risc important in dezvoltarea aspergilozei pulmonare il au pacientii cu tuberculoza,bronsiectazii, boala pulmonara cronica obstructiva.

Deoarece tabloul clinic al pacientului este adesea nespecific, simptomele fiind comune multor boli pulmonare, investigatiile paraclinice sunt foarte importante.
In foarte multe cazuri evolutia bolii este lunga, pacientii fiind infectati timp de zeci de ani inainte ca boala sa devina manifesta.
In cazul de fata diagnosticul a fost pus pe cultura microbiologica din sputa, dar investigatiile sunt complexe.

Pacientii sunt sfatuiti sa consulte un medic in cazul in care dezvolta anumite semne si simptome care pot fi sugestive pentru o afectiune pulmonara, si mai ales daca observa modificarea aspectului sputei.
O sputa sangvinolenta sau franc hemoragica trebuie sa atraga in mod particular atentia pacientului ca ceva este in neregula si sa se prezinte cat mai repede la medic pentru investigarea cauzei si instituirea unui tratament prompt si adecvat.

Poza 1 si 2 – crestere pe mediul de cultura dupa 48 si 72 de ore

Pozele 3,4,5,6 – imagine microscopica caracteristica pt Aspergillus

Fotografii din arhiva personală

Suzana Haivas
Medic primar laborator clinic și microbiologie