Infectia cu oxiuri este o infectie parazitara foarte frecventa in randul populatiei generale si afecteaza toate categoriile sociale, cu prevalență crescută în zonele cu climat temperat
INFESTAREA se produce, de obicei, in urma transferului de oua din regiunea perianala pe obiectele contaminate (haine, asternuturi, mobila, carpete, jucarii), de pe care ouale sunt preluate de noua gazda, transmise la nivelul gurii si inghitite.
REINFESTAREA (autoinfestarea) se produce cu usurinta prin transferul oualelor de la regiunea perianala la nivelul gurii prin intermediul degetelor.
DESPRE PARAZIT
Este un nematod mic, alb-gălbui și se regăsește la nivelul cecul și a colonului ascendent. Femelele trăiesc 11 – 35 de zile, conțin aproximativ 11.000 de ouă și migrează spre regiunea perianală pentru a depunde ouăle.
Oxiurii ajung la maturitate in tractul gastro-intestinal inferior in decurs de 2-6 saptamani. Viermele femela migreaza catre regiunea perianala (de obicei noaptea) pentru a depozita oua. Substanta lipicioasa, gelatinoasa, in care ouale sunt depozitate, ca si miscarile viermelui femela determina prurit perianal.
Deoarece perioada de viața a parazitului este scurtă, iar ouăle pot supraviețui în afara organismului doar 20 de zile, infecțiile de lungă durată se datorează unei continue reinfectări.
Daca exista suspiciune de infectie cu oxiuri, se poate efectua un test de laborator care se cheama AMPRENTA ANALA, ce poate detecta existenta oualor de paraziti; acest test se efectueaza dimineata, inainte de toaleta matinala. Se poate efectua si un examen coproparazitologic.
Ouale pot fi gasite, dar mai rar, in scaun, urina sau pe frotiuri vaginale.
Filmuletele sint din arhiva personala ( amprenta anala cu ou de Enterobius vermicularis)
Suzana Haivas medic primar laborator clinic si microbiologie…