GLOSITA este o afectiune caracterizata prin inflamatia limbii. Boala face ca limba sa se umfle in dimensiune, sa isi schimbe culoarea si sa dezvolte un aspect diferit la suprafata.
Glosita poate determina micile umflaturi de pe suprafata limbii (papile gustative) sa dispara. Papilele gustative contin mii de senzori minusculi si joaca un rol important la mancat. Inflamatia severa a limbii care duce la umflaturi si roseata poate provoca durere si poate schimba modul in care mancati sau vorbiti.


Exista diferite tipuri de glosita, care includ:
Glosita acuta – inflamatie a limbii care apare brusc si are adesea simptome severe. Acest tip de glosita se dezvolta de obicei in timpul unei reactii alergice.
Glosita cronica – inflamatie a limbii care continua sa reapara. Acest tip poate incepe ca un simptom al unei alte conditii de sanatate.
Glosita atrofica – cunoscuta si sub numele de glosita Hunter, apare atunci cand se pierd multe papile. Acest lucru duce la modificari ale culorii si texturii limbii. Acest tip de glosita confera limbii un aspect lucios.
Glosita romboida mediana – inflamatie cronica a limbii, factorii de risc fiind o infectie cu drojdie sau Candida. Se caracterizata printr-o zonă de roseata cu pierderea papilelor limbii din zona posterior mediana a limbii.


GEOTRICHUM CANDIDUM este o ciupercă care este un membru al microbiomului uman, asociată în special cu pielea, spută și fecale, unde apare în 25-30% dintre cazuri.
Cind prelevatul este dintr-o regiune in care Geotrichum are habitat obisnuit,atunci pledeaza pt rolul lui patogen cantitatea mare si predominanta fungului in raport cu flora bacteriana.
( in poze, Geotrichum apare ca si celule cilindrice mari,cu exremitati taiate drept, descoperit intr-un raclat lingual.