Giardia lamblia este un mic parazit care trăieşte în intestinele oamenilor şi animalelor. Acest parazit este transmis de la o persoană infectată ori de la un animal infectat prin contactul direct, prin consumul apei contaminate sau prin consumarea hranei infectate.

Cauzele infecţiei cu giardia

Infecţia cu Giardia lamblia, numită şi giardiaza sau giardioza, este cauzată de un parazit microscopic care se găseşte în ţările din toată lumea, în special în zonele în care igiena este precară, iar apa nu este potabilă (nu este sigură pentru consum). Paraziţii aceştia se găsesc în unele râuri şi lacuri, dar şi în piscine, în fântâni etc.

  • Prin consumul alimentelor contaminate – paraziţii de Giardia lamblia se transmit şi prin alimente, fie pentru ca persoanele care transportau acele alimente nu şi-au spălat bine mâinile, fie pentru că produsul crud a fost irigat sau spălat cu apă contaminată.
  • Prin contactul direct: poţi lua parazitul Giardia lamblia dacă mâinile tale sunt contaminate cu materiile fecale (infecţia este prin contact direct). De exemplu, dacă părintele schimbă scutecul bebeluşului, el are un risc mai mare. Giardia lamblia se poate răspândi prin contactul direct, în urma raporturilor de sex anal.

Potrivit experţilor, giardioza este foarte contagioasă şi se poate răspândi cu uşurinţă la membrii din aceeaşi familie. De exemplu, în zonele în care există grupuri mai mari de copii (de pildă, grădiniţe) sau în orice fel de centre unde sunt grupuri mari de adulţi, ori în situaţia în care o persoană călătoreşte într-o altă ţară, giardioza se poate transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta.

Imagini arhiva personală

Unii dintre pacienţii care au infecţia cu giardia nu dezvoltă niciodată semne sau simptome, dar sunt purtătorii acestui parazit şi îl pot transmite şi altor persoane, prin materiile fecale.

În cazul persoanelor care s-au îmbolnăvit de giardioza, semnele şi simptomele apar la 1-3 săptămâni de la expunere:

  • diaree apoasă, cu miros neplăcut, care poate alterna cu scaune moi
  • stări de oboseală şi de rău
  • crampe abdominale şi balonare
  • gaze intestinale (flatulenţă)
  • greaţă
  • scăderea în greutate.

Analiza materiilor fecale este cea care ajută medicul să diagnosticheze giardioza (examen coproparazitologic).

Suzana Haivas
Medic primar laborator clinic și microbiologie

 

 

Dacă v-a plăcut articolul nostru, distribuiți-l să afle și prietenii aceste noutăți!