Definitie: PITIRIAZIS VERZICOLOR micoza frecventa, produsa de levuri (ciuperci) din genul Malassezia, care fac parte din microflora obisnuita a pielii oamenilor. Aceste levuri au afinitate pentru grasimi – sebumul secretat de glandele sebacee ale pielii.
Motivul pentru care la unele persoane produc boala, in timp ce la altele microorganismele raman inactive, nu este pe deplin cunoscut. Manifestarile pot debuta fara o cauza aparenta sau ca urmare a unor factori declansatori:
– conditii favorabile de mediu: caldura, umezeala, transpiratie abundenta, expunere la soare, bai in lacuri, piscine, exercitii fizice intense si prelungite, exces de uleiuri si creme de corp.
– componenta genetica: in ~20% din cazuri, boala este prezenta la mai multi membri ai familiei.
– imunitate scazuta: intalnita in hipercorticism (boala Cushing, administrare de medicamente cortizonice), diabet zaharat, alte boli debilitante, malnutritie. Majoritatea oamenilor cu pitiriazis nu au insa probleme cu imunitatea.

Pacient de 44 ani ce prezenta pe torace pete decolorate, cu scuame fine, prurit intens.
Microscopic-filamente miceliene scurte, ondulate, usor fragmentate si ciorchini de spori rotunzi care sint caracteristice pt filamentele si sporii de Malasezia furfur si care duc la diagnosticul de Pitiriazis verzicolor.

Fotografii din arhiva personală

Suzana Haivas
Medic primar laborator clinic și microbiologie