Pe Dl Prof Costinescu l-am cunoscut cind era asistent universitar si … au trecut anii … dar cind trebuie sa ma informez mai bine ma intorc la profesorii mei… Acum postez un interviu in care vorbeste de STREPTOCOCUL BETA HEMOLITIC care ne face si noua viata grea in timpul anotimpului rece.
Prof. dr. Vasile Costinescu, seful Clincii ORL „Prof. dr. Nicolae Costinescu” din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iasi:
„Streptococii sint de mai multe feluri. Cel care e patologic este Streptococul Beta hemolitic. Acesta e vinovat de reumatism, de probleme cardiace, etc. Bineninteles, aceste probleme nu apar peste noapte, ci dupa ani si ani in care persoana in cauza a suferit nenumarate episoade infectioase din cauza streptococului, episoade de anigna incorect tratate. Insa, trebuie precizat ca nu exista doar Streptococul Beta hemolitic. In flora microbiana care o gasim in mod obisnuit in faringe, tot streptococul ocupa un loc principal – undeva la 25-30%. Oricum, ponderea este mult mai mica fata de acum 30- 40 de ani cind Streptococul Beta hemolitic era cotat cu 50-60% pondere in flora microbiana. Acum au mai aparut si alti germeni care pot da angine: hemofilus, pneumococi, etc.
Mai trebuie spus ca acest Streptococ B ( Beta Hemolitic) poate trai in stare saprofita fara sa dea nici un fel de efecte secundare, nici chiar reumatism. Persoana poate fi doar purtatoare de streptococ si acest germene sa nu aiba nici fel de efect asupra organismuui. Sau poate fi patogen si poate creeea probleme. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne ingrozim si imediat ce rezultatul exudatului faringian a depistat acest streptococ trebuie sa incepem sa luam antibiotice.
Dupa ce este descoperit streptococul, daca acesta nu creeaza probleme, el poate disparea doar dupa administrarea de dezinfectante – ma refer la medicamente cu administrare locala -dropsuri, sprayuri. Ca sa stim daca acest streptococ a cauzat boli reumatismale sau a afectat inima, se pot face niste analize de laborator in plus: se poate face titlul ASLO , analiza pentru fibrongen si cea pentru proteina C reactiva. Aceste analize pot indica daca streptococoul este sau nu patogen. Parerea mea este ca nu are rost sa se ia antibiotice daca nu exista astfel de probleme. De aceea este bine ca persoanele care au astfel de probleme sa apeleze la un specialist orl.
La consult medicul intreaba daca persoana a facut angina ( amigdalita) in mod repetat. Daca s-a ntimplat acest lucru, atunci se pune problema efectuarii acelor analize suplimentare mentionate mai sus si de tratament cu antibiotic. Dar, de multe ori, daca persoana in cauza nu a avut astfel de episioade infectioase, este posibil sa fie doar purtatoare de streptococ fara ca acesta sa cauzeze probleme.
Mai trebuie spus ca si flora e diferita. Acum gasesc streptococ, iar peste 2-3 saptamini e posibil sa nu il mai descoperim.
Poti fi purtator de streptococ pentru o scurta perioada de timp. Si apoi aceste dispare cu sau fara tratament. In astfel de cazuri sint recomandate mai degraba medicamente dezinfectante, atiinflamatorii care sint mult mai eficiente”.
Dacă v-a plăcut articolul nostru, distribuiți-l să afle și prietenii voștri aceste noutăți!